Ontdek onze 2e Spoor trajecten voor succesvolle Re-integratie

2e Spoor traject


Wanneer blijkt dat een werknemer niet meer kan terugkeren in zijn eigen functie wordt in de meeste gevallen het 2e spoortraject ingezet waarbij wordt ingezet op een andere (passende) functie bij een andere werkgever. In werkwijzer poortwachter van UWV is te lezen wanneer een 2e spoor traject wel of niet aan de orde is. Tijdens dit traject komt er nogal veel op een werknemer af. Een werknemer komt vaak onverwacht en ongewild in een situatie terecht waarbij er toegewerkt moet worden naar een andere baan. Om dit in goede banen te leiden hebben wij professionele 2e spoor begeleiders voor u klaarstaan welke werknemers hierbij kunnen begeleiden. Middels dit traject hebben wij al velen werknemers succesvol weten te plaatsen op een passende en leuke nieuwe functie.

Tijdens het re-integratietraject 2e spoor kijkt de 2e spoor begeleider van Peijnenburg Verzuimbegeleiding samen met de werknemer naar de mogelijkheden voor passend werk elders. Gedurende het traject is de aandacht daarom gericht op wat daadwerkelijk op (korte) termijn voor werknemer haalbaar is om weer betaald werk te verrichten. Hierbij maakt de re-integratiecoach regelmatig een toekomstige inkomensscan t.b.v. werknemer op basis van verschillende werkscenario’s. Tijdens een 2e spoor traject wordt toegewerkt en gezocht naar functies die passen bij de belastbaarheid en bekwaamheid van de betreffende werknemer. De 2e spoor begeleider heeft hierover contact met de bedrijfsarts, werkgever en werknemer. De werkgever wordt via rapportages op de hoogte gehouden van het verloop van dit 2e spoor traject. Het doel van een 2e spoor traject is om een werknemer tegen een zo'n hoog mogelijk loon te laten werken naar vermogen. UWV verwacht van de werkgever dat dit een adequaat traject is. Indien UWV van mening is dat dit geen adequaat 2e spoor traject is krijgt werkgever een loonsanctie opgelegd, waardoor er nog een 3e ziektejaar moet worden doorbetaald.

Onze kracht komt voort uit professionele ervaring en in/externe netwerkcontacten die wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Door samenwerking met verschillende partijen biedt Peijnenburg Verzuimbegeleiding de werknemer een procesmatige en effectieve wijze van begeleiding. Onze passie daarbij is het welzijn, in al z’n facetten, van de werknemer. Op het einde van de wachttijd WIA of eerder is werknemer dan mogelijk inzetbaar voor werkzaamheden, welke aansluiten bij zijn of haar mogelijkheden, doch is hij of zij minimaal zelfredzaam bij het (verder) zoeken naar passende werkzaamheden. Wanneer er zich kansen voordoen om bij een andere werkgever in een passende functie aan de slag te gaan zal de 2e spoor begeleider in overleg met werknemer en werkgever afstemmen hoe dit vorm te geven. Het kan namelijk zijn dat een direct in dienst treding niet reëel is vanwege het hebben van geen werkervaring in de betreffende functie. Er zijn mogelijkheden genoeg om hierop in te spelen. Er kan dan bijvoorbeeld worden gekozen voor een proefplaatsing, werkervaringsplek of detachering.

Peijnenburg Verzuimbegeleiding staat bekend om hun hoge plaatsingsscores binnen 2e spoor trajecten. Een adequaat en goed 2e spoor traject vergroot voor werkgevers de kans op minder verzuimkosten. Wij hebben praktijkvoorbeelden genoeg waarbij werknemers bijvoorbeeld voor een x periode worden gedetacheerd in een andere functie bij een andere werkgever welke past bij de belastbaarheid van de werknemer. De werkgever ontvangt middels deze detachering de loonkosten terug van de werkgever waar werknemer is gedetacheerd. Dit scheelt aanzienlijk in loonkosten in vergelijking met de situatie waarbij werknemer niet geplaatst is. Door snel en effectief een geschikte nieuwe functie voor de werknemer buiten de organisatie te vinden, kunnen werkgevers kosten besparen die anders zouden worden besteed aan langdurige salarisbetalingen bij ziekteverzuim. De kracht van Peijnenburg Verzuimbegeleiding is het denken in mogelijkheden en oplossingen. Onze 2e spoor begeleiders kennen de arbeidsmarkt goed en weten waar de kansen liggen en hoe deze te benutten. Met oog voor werkgever en werknemer wordt via adequate trajecten zoveel mogelijk resultaat bereikt binnen het 2e spoor traject. Wij beschikkingen over voldoende uitrusting aan tools waarmee inzichtelijk wordt waar de kansen van een werknemer liggen. Voorbeelden hiervan zijn loopbaantesten en assessments waarmee voor werknemers helder wordt waar hun kansen op de arbeidsmarkt liggen.

Kortom, een 2e spoor traject is een waardevol instrument voor zowel werknemers als werkgevers, waardoor werknemers de kans krijgen in tijden van ziekte of arbeidsongeschiktheid om hun loopbaan voort te zetten. Een 2e spoor traject opent nieuwe deuren en creëert mogelijkheden. Wij hebben tal van succesverhalen waarbij een zieke werknemer succesvol heeft toegewerkt naar een passende functie bij een andere werkgever.

Jouw werknemer succesvol re-integreren naar een andere functie?

  • Adequaat 2e spoor traject
  • Bespaar op verzuimkosten
  • Breed netwerk aan bedrijven in regio
  • De hoogste plaatsingsscores
  • Denken in mogelijkheden

Offerte 2e spoor aanvragen?

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Het proces van een 2e spoor traject

1

Dossierstudie

De 2e spoor begeleider verzamelt alle relevante informatie waarmee de situatie helder wordt. Het inzetbaarheidsprofiel of functionele mogelijkheden lijst wordt bestudeerd. Indien er een arbeidsdeskundige rapportage aanwezig is wordt deze doorgenomen. De laatste terugkoppelingen van de bedrijfsarts worden bestudeerd. Indien nodig legt de 2e spoor begeleider contact met de arbeidsdeskundige, bedrijfsarts, werkgever of arbodienst om zaken helder te krijgen.

2

Intakegesprek + verslag

De 2e spoor begeleider maakt een afspraak met de werknemer voor het maken van een 1e afspraak. Er zal dan een afspraak gemaakt worden voor een intakegesprek. Tijdens deze intake wordt er kennisgemaakt en een 1e aanzet gemaakt voor een succesvolle re-integratie.

3

Plan van aanpak + Zoekprofiel + Persoonsprofiel

Er wordt een zoekprofiel en persoonsprofiel opgesteld. Middels het persoonsprofiel wordt inzichtelijk gemaakt over welke competenties, opleidingen, werkervaring en bekwaamheden de werknemer beschikt. Middels het zoekprofiel wordt helder welke arbeidsmogelijkheden met bijbehorende functies er zijn op de actuele arbeidsmarkt. Dit alles wordt verwerkt in een plan van aanpak waarin staat hoe er wordt toegewerkt naar een passende baan bij een andere werkgever welke aansluit bij de functionele mogelijkheden van werknemer.

4

Constante begeleiding

Continue staat de 2e spoor begeleider in verbinding met werkgever, werknemer, bedrijfsarts en/of arbodienst. Minimaal 2 wekelijks is er contact met de werknemer. Indien er zaken moeten worden ingezet om de kans op een succesvol traject te vergroten zal de 2e spoor begeleider hier pro actief op signaleren en deze inzetten. Indien de belastbaarheid van werknemer veranderd zal hierop ingespeeld worden binnen het 2e spoor traject.

5

Tussentijdse rapportages

Periodiek levert de 2e spoor begeleider rapportages op waarin staat welke activiteiten er zijn ondernomen waarmee werknemer toewerkt naar een passende functie bij een andere werkgever.

6

Sollicitaties

Werknemer solliciteert actief en periodiek op functies die passen bij de functionele mogelijkheden. Werknemer houdt een sollicitatieoverzicht bij. De 2e spoor begeleider ziet erop toe dat werknemer solliciteert op passende functies. Geeft ondersteuning en tips voor sollicitatiegesprekken, brieven en een goede CV.

Veelgestelde vragen over een 2e spoor traject

- Er is sprake van geen benutbare mogelijkheden. 
- Als de werknemer binnen 1 jaar na het einde van de wachttijd de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, mag worden afgezien van een traject in het tweede spoor, mits beide partijen hiermee instemmen. Reden hiervoor is het gegeven dat deze werknemer bij instroom in de WIA of de WW is vrijgesteld van de sollicitatieplicht.
- Als als er binnen 3 maanden na de eerstejaarsevaluatie een concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk dat zo dicht mogelijk aansluit bij de functionele mogelijkheden. 

Er moet formeel minimaal 1 sollicitatieactiviteit of inspanning per week worden verricht. Wij zijn voorstander van zoveel als mogelijk activiteiten en inspanningen te verrichten zodat de kans op een succesvolle werkhervatting zo groot mogelijk is. Onze 2e spoor begeleiders sturen hier op aan.

Nadat de 2 jaar van ziekte zijn verstreken stopt automatisch het 2e spoor traject. Het traject kan eerder stoppen indien een werknemer terugkeert in zijn eigen of andere passende functie bij de eigen werkgever. Of wanneer werknemer succesvol van baan naar baan overgaat. Ons advies is om je te laten adviseren door een arbeidsdeskundige als je twijfelt of een 2e spoor traject vroegtijdig beëindigd mag worden.

Dit is afhankelijk wanneer het 2e spoor traject wordt opgestart. Een 2e spoor traject moet doorlopen totdat de wachttijd WIA (2 jaar ziekte) is verstreken. Hoe eerder een 2e spoor traject wordt ingezet, hoe groter de kans is op een succesvolle plaatsing. Meestal wordt een 2e spoor traject rond het 1e ziektejaar ingezet, waardoor dit traject 1 jaar duurt. Als al eerder duidelijk is dat er binnen spoor 1 geen mogelijkheden zijn, kan ervoor gekozen worden het 2e spoor traject eerder op te starten. Ons advies is om een 2e spoor traject op te starten zodra duidelijk is dat dit moet, zodat er geen re-integratiekansen worden gemist.

Het kan voorkomen dat spoor 1 en 2 naast elkaar lopen. Dit betekent dat een werknemer bijvoorbeeld nog een x aantal uur in spoor 1 werkt, en daarnaast via het 2e spoor traject actief toewerkt naar een passendere baan bij een andere werkgever. Ons advies is om je hierover altijd te laten adviseren door een arbeidsdeskundige wanneer dit aan de orde is.

De kosten van een 2e spoor traject hangen af van de duur en intensiteit van het traject. Wij brengen een offerte op maat uit zodat je vooraf weet wat een 2e spoor traject maximaal gaat kosten.

Liever direct contact?

Seline staat voor je klaar om je alles te vertellen over onze 2e spoor trajecten

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding