Arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren?

Arbeidsdeskundig Onderzoek


Een arbeidsdeskundig onderzoek is een onderzoek dat wordt ingezet om te beoordelen of een werknemer nog in staat is om zijn of haar eigen werk uit te voeren of om ander werk te verrichten binnen hetzelfde bedrijf. Het onderzoek wordt vaak ingezet in het kader van de Wet verbetering Poortwachter, bijvoorbeeld bij langdurig ziekteverzuim.

Een arbeidsdeskundige is de persoon die het onderzoek uitvoert. Hij of zij brengt de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer in kaart en onderzoekt welke functies binnen het bedrijf nog passend zijn voor de werknemer. Hierbij wordt rekening gehouden met de eisen die gesteld worden aan de functie en de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer. Ook wordt er gekeken naar de arbeidsomstandigheden en eventuele aanpassingen die nodig zijn om de werknemer in staat te stellen het werk te doen.

Het arbeidsdeskundig onderzoek is een belangrijk onderdeel van de re-integratie van een zieke werknemer. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kan er een plan van aanpak worden opgesteld om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het kan ook leiden tot aanpassingen in het werk of de werkplek om de werknemer in staat te stellen het werk te blijven doen.

Ervaringen met onze arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt gezien als een belangrijk middel om te bepalen of een werknemer nog in staat is om zijn of haar eigen werk uit te voeren of om ander werk te verrichten binnen hetzelfde bedrijf. Met dit onderzoek toon je bij UWV aan dat je deskundig onderzoek hebt laten uitvoeren, UWV hecht veel waarde aan dit onderzoek. Wij dragen er zorg voor dat een AD onderzoek op een zorgvuldige en respectvolle manier wordt uitgevoerd, waarbij er voldoende ruimte is voor de werknemer om zijn of haar verhaal te doen en eventuele vragen te stellen.

Werknemers ervaren een arbeidsdeskundig onderzoek vaak als verhelderend. Het geeft de werknemer inzicht in zijn of haar mogelijkheden en beperkingen en helpen bij het vinden van passend werk. Ook kan het leiden tot aanpassingen in het werk of de werkplek om de werknemer in staat te stellen het werk te blijven doen.

Onze arbeidsdeskundige bereidt het onderzoek zorgvuldig voor, waarbij er voor, tijdens en na dit onderzoek voldoende ruimte is voor de werknemer om zijn of haar verhaal te doen en vragen te stellen.

Kosten

De kosten voor een arbeidsdeskundig onderzoek kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type onderzoek, de duur van het onderzoek en de tarieven van de arbeidsdeskundige.

Wanneer het arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de Wet verbetering Poortwachter, zijn de kosten voor rekening van de werkgever. De werkgever heeft namelijk de verplichting om te zorgen voor re-integratie van de zieke werknemer. In sommige gevallen, afhankelijk van hoe een werkgever verzekerd is voor verzuimkosten, wordt dit onderzoek vergoed door de verzuimverzekering van de werkgever. Het is echter ook mogelijk dat de kosten worden verdeeld tussen werkgever en werknemer, of dat de werknemer zelf voor de kosten opdraait. Indien een werknemer bijvoorbeeld zelf zo'n onderzoek wil laten uitvoeren.

Het is daarom verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken over wie de kosten draagt voor het arbeidsdeskundig onderzoek. Wij hanteren een vast bedrag per arbeidsdeskundig onderzoek. De kosten van een volledig arbeidsdeskundig onderzoek zijn € 1200,- exclusief BTW.

Arbeidsdeskundig Onderzoek laten uitvoeren?

  • € 1200,- voor volledig AD onderzoek
  • 2e spoor wel of niet opstarten?
  • Gesprek met werkgever en werknemer
  • Uitgebreide en bruikbare rapportage
  • Maatwerkadvies voor welke werknemer.

Wij nemen contact met u op

Geef de onderstaande gegevens door

Hoe ziet een AD onderzoek eruit?

1

Intakegesprek

De arbeidsdeskundige voert een gesprek met de werknemer en werkgever om de arbeidsachtergrond, beperkingen en mogelijkheden te bespreken. Informatie over de huidige werkplek, organisatie, taken, en eventuele aanpassingen worden verzameld. Van de functies die er binnen het bedrijf zijn wordt een analyse gemaakt om de beoordelen in hoeverre er binnen spoor 1 mogelijkheden tot re-integratie zijn.

2

Observatie

De arbeidsdeskundige observeert de betrokkene tijdens werkgerelateerde activiteiten om de belastbaarheid en eventuele beperkingen te beoordelen.

3

Informatieverzameling

Functionele mogelijkheden en andere relevante documentatie worden geanalyseerd.

4

Werkplekbezoek

De arbeidsdeskundige bezoekt de werkplek om de omstandigheden en eventuele aanpassingen te beoordelen. Ook kan het zijn dat de arbeidsdeskundige thuis bij de werknemer langs gaat om daar zijn gesprek met de werknemer te voeren.

5

Rapportage

Op basis van de verzamelde informatie stelt de arbeidsdeskundige een rapport op met conclusies en aanbevelingen.

6

Advies

De arbeidsdeskundige geeft advies over mogelijkheden tot re-integratie, eventuele aanpassingen op de werkplek, en andere relevante zaken. Ook zal duidelijk worden of het 2e spoor traject wel of niet moet worden opgestart.

Veelgestelde vragen over een AD onderzoek

Wij leveren binnen 4 weken nadat het gesprek met werknemer en werkgever heeft plaatsgevonden het arbeidsdeskundig rapport op.

De werkgever schakelt een arbeidsdeskundige in. Dit kan op elk moment binnen het ziekteverzuim.

Nee, dit is niet verplicht. Een arbeidsdeskundig onderzoek is geen RIV document welke verplicht naar UWV moet worden verstuurd bij het aanvragen van een WIA-uitkering. Wel is het zo dat je met een arbeidsdeskundig onderzoek aantoont dat je professioneel advies hebt ingewonnen waarmee je richting UWV onderbouwd welke afslagen er zijn genomen tijdens de re-integratie. UWV hecht hier veel waarde aan.

Voor het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek heeft de arbeidsdeskundige de gegevens van werkgever en werknemer nodig. Ook dient de arbeidsdeskundige in het bezit te zijn van een functionele mogelijkheden lijst (FML) of inzetbaarheidsprofiel (IZP) en laatste re-integratieadvies van de bedrijfsarts. Indien de AD meer informatie nodig heeft van bijvoorbeeld de bedrijfsarts dan zal daarom gevraagd worden.  

Liever direct contact?

Pieter staat voor je klaar om je alles te vertellen over het uitvoeren van een AD onderzoek

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding