Vertrouwenspersoon aanvragen?

Vertrouwenspersoon inhuren


Werkgevers zijn vanuit de Arbowet wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan werknemers. Zo dient men aandacht te schenken aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon is een mogelijkheid om invulling te geven aan deze verplichting. Als het bedrijf waar je werkzaam bent bij onze arbodienstverlening is aangesloten, hebben werknemers automatisch toegang tot onze vertrouwenspersonen. Deze vertrouwenspersonen zijn extern en leggen geen contact met de werkgever, tenzij op verzoek van de werknemer. Werknemers kunnen anoniem contact opnemen met een van onze vertrouwenspersonen. Als je te maken hebt met ongewenst gedrag zoals agressie, discriminatie, (seksuele) intimidatie of pesten, bespreek dit dan met een van onze vertrouwenspersonen. Alles wat tussen jou en je vertrouwenspersoon wordt besproken, valt onder het beroepsgeheim en is strikt vertrouwelijk.

De taken van de vertrouwenspersoon omvatten:

  • Opvang en begeleiding van werknemers die last hebben van ongewenste omgangsvormen;
  • Advies geven aan het management over het voorkomen van ongewenst gedrag.
  • Voorlichten en informeren van werknemers over de werkwijze van de vertrouwenspersoon;

Onze Externe Vertrouwenspersonen

Simone
Na jaren in de sportwereld te hebben gewerkt ben ik in 2008 naar de re-integratiebranche overgestapt. Een branche die vreemd voor me was, maar waar ik me snel in thuis voelde.

Simone Verzijl

Waar ligt jouw kracht?
Mijn kracht ligt in het motiveren en activeren van anderen. Daarbij is wederzijds respect belangrijk voor me. Na het behalen van het certificaat Vertrouwenspersoon zet ik me sinds november 2018 als gediplomeerd vertrouwenspersoon in voor Peijnenburg Verzuimbegeleiding.

Wat kan ik voor je medewerker betekenen?
Niemand werkt alleen. Je hebt altijd te maken met andere mensen zoals collega’s, leidinggevenden, opdrachtgevers, (onder)aannemers, leveranciers, klanten, patiënten, adviseurs en controleurs. Helaas verloopt deze samenwerking niet altijd even prettig. Zo kun je te maken krijgen met pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie en zelfs geweld.

Het zijn problemen die in elke organisatie kunnen voorkomen. Mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. De gevolgen van deze ongewenste omgangsvormen liegen er niet om: menselijk leed, verloop, verlies in productiviteit, verzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid.

Welke stappen zet ik met jouw werknemer?
Een leidinggevende dient een melding van ongewenste omgangsvormen altijd serieus te nemen. Maar het kan voor een werknemer lastig zijn om open over de problemen te praten. Een vertrouwenspersoon verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen. Je werknemer kan zelf, zonder leidinggevende of werkgever in te lichten, de vertrouwenspersoon inschakelen.

Samen bekijken we het probleem, bespreken we wat de werknemer zelf al heeft ondernomen en bepalen we mogelijke vervolgstappen. Ik zal jouw werknemer helpen met het ongewenste gedrag om te gaan. Naast een luisterend oor bied ik ondersteuning bij het bespreekbaar maken van het probleem binnen de organisatie. Alles wat besproken wordt, valt natuurlijk onder het beroepsgeheim en blijft vertrouwelijk.


Birgitte
Tijdens mijn lange loopbaan (28 jaar) bij de bank heb ik mij vanuit een commerciële functie ontwikkeld tot vertrouwenspersoon en later coach. Hier heb ik veel ervaring en mensenkennis opgedaan. Daarna ben ik in de gevangenis (PI Vught) gestart als re-integratie coach. Hier heb ik vooral geleerd om zonder oordeel naar mensen te kijken. Inmiddels werk ik al zo’n 5 jaar als re-integratie consulent bij Peijnenburg. Verder ben ik getrouwd met Theo. Samen hebben we 2 volwassen dochters die allebei in ’s-Hertogenbosch wonen en een hond waar ik graag mee wandel. Als mens ben ik open, betrokken en geïnteresseerd.

Birgitte van de Koevering

Waar ligt jouw kracht?
Je mag mij altijd bellen als je te maken hebt met:
- Intimidatie
- Pesten
- Agressie en geweld
- Discriminatie
- Seksuele Intimidatie

Ik sta voor je klaar om jou te ondersteunen bij deze lastige onderwerpen. Als vertrouwenspersoon ben ik graag jouw klankbord, sparringpartner en spiegel. Alles wat we bespreken is vertrouwelijk. Gesprekken vinden daarom ook niet plaats bij uw bedrijf, maar op een van onze spreeklocaties of als je het prettig vindt bij jou thuis. Twijfel je of jouw kwestie een vertrouwenskwestie is, bel me dan altijd. Samen bekijken we wat de beste weg naar een oplossing is.

Contact opnemen met vertrouwenspersoon?

Wist je dat jouw medewerkers, door de aansluiting bij onze arbodienst, automatisch toegang hebben tot onze externe vertrouwenspersoon? Het is belangrijk dat jouw werknemers weten hoe en bij wie zij hiervoor terechtkunnen.

Om dit eenvoudig kenbaar te maken, hebben wij een flyer ontwikkeld die je hierbij kan helpen. Ons advies is om deze onderstaande flyer te delen met al je medewerkers. Werknemers kunnen direct bellen met onze vertrouwenspersonen via 0655775557.

Flyer vertrouwenspersoon



Externe Vertrouwenspersoon Inschakelen?

  • Onafhankelijkheid: Volledig onpartijdig
  • Expertise: Gecertificeerde vertrouwenspersonen
  • Vertrouwelijkheid: Strikte geheimhouding
  • Resultaatgericht: Effectieve oplossingen

Aansluiten bij onze diensten

Vul onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Het proces van Vertrouwenspersoon inhuren

1

Aanmelden

Als jouw bedrijf is aangesloten bij onze arbodienst, heb je automatisch toegang tot een van onze ervaren vertrouwenspersonen. Wil je als bedrijf bij ons aansluiten om jouw werknemers deze waardevolle ondersteuning te bieden? Neem dan gerust contact met ons op.

2

Intakegesprek

Mocht je als werknemer te maken krijgen met een kwestie waarbij je een vertrouwenspersoon wil inschakelen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze vertrouwenspersonen. Je kunt hen bereiken door te bellen naar hun mobiele nummer. De vertrouwenspersoon staat voor je klaar om het gesprek met jou aan te gaan en je te ondersteunen

3

Nazorg

Onze vertrouwenspersoon luistert naar jouw verhaal en helpt je op weg om vooruit te komen. Je wordt begeleid en ondersteund gedurende de tijd die nodig is. Daarnaast ontvang je waardevolle tips en tools om sterker uit de situatie te komen.

Veelgestelde vragen over vertrouwenspersonen

Nee, momenteel is een vertrouwenspersoon niet verplicht voor bedrijven. Er ligt echter een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer dat een vertrouwenspersoon verplicht maakt voor werkgevers met 10 of meer medewerkers. Als het wordt aangenomen, zal de wet naar verwachting per 1 juli 2024 of per 1 januari 2025 van kracht worden. Werkgevers zijn verplicht om ongewenst gedrag en negatieve mentale arbeidsbelasting zoveel mogelijk te voorkomen. Vandaar dat dit wetsvoorstel wordt aangenomen.

Als jouw organisatie is aangesloten bij onze arbodienst, heb je mogelijk automatisch toegang tot onze vertrouwenspersonen. Als dat niet het geval is kun je contact opnemen met de HR-afdeling van jouw organisatie om te informeren over de beschikbaarheid van een vertrouwenspersoon.

De kosten voor het inschakelen van een vertrouwenspersoon worden doorbelast aan de werkgever. De tijd die de vertrouwenspersoon besteedt aan het bieden van ondersteuning en begeleiding aan werknemers wordt in rekening gebracht tegen het geldende uurtarief.

Onze vertrouwenspersonen zijn volledig gecertificeerd en hebben de beschikking over een landelijk erkend diploma.

Ja, alles wat besproken wordt met een vertrouwenspersoon valt onder het beroepsgeheim en is strikt vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon zal alleen in uitzonderlijke gevallen informatie delen met anderen, en alleen na toestemming van de betrokken werknemer.

Een externe vertrouwenspersoon biedt ondersteuning, begeleiding en advies aan werknemers die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit kan variëren van pesten, discriminatie en intimidatie tot andere arbeidsgerelateerde problemen. De vertrouwenspersoon fungeert als een vertrouwelijk aanspreekpunt voor werknemers die behoefte hebben aan een luisterend oor, advies of verdere stappen willen ondernemen om de situatie op te lossen. Ze kunnen ook helpen bij het informeren van werknemers over hun rechten en het vinden van passende oplossingen voor conflictsituaties. Belangrijk is dat een externe vertrouwenspersoon onafhankelijk is en geen directe band heeft met de werkgever, waardoor werknemers zich vrijer voelen om hun problemen te bespreken.

Meer weten over onze vertrouwenspersoon diensten?

Neem contact op met Pieter voor meer informatie

Copyrights © 2024 All Rights Reserved by Peijnenburg Verzuimbegeleiding