Bijna 1 jaar ziek? Dit zijn de stappen die je moet nemen bij re-integratie.
Ziek zijn is al vervelend genoeg. Helemaal als je al bijna een jaar niet (volledig) hebt kunnen werken. Veel mensen weten niet precies wat er na een jaar ziekte op hen afkomt. Toch zijn er bepaalde stappen die dan gezet moeten worden. Dat komt omdat er regels gelden vanuit de Wet verbetering Poortwachter. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.
Wat is het einddoel van jouw re-integratie?
Het belangrijkste is dat er duidelijkheid komt over je toekomst op het werk. Het einddoel van je re-integratie moet helder zijn. Dat betekent dat er moet worden bekeken:
- Kun jij uiteindelijk weer volledig je eigen werk doen?
- Zo ja, binnen welke termijn wordt dat verwacht?
- Als dat niet mogelijk is, zijn er dan andere werkzaamheden bij je werkgever die jij wel duurzaam kunt blijven doen, passend bij jouw situatie?
Bijna 1 jaar ziek wat nu?
- Wat komt er op me af
- Waarop moet ik letten
- Waarom moet een 2e spoor traject opgestart worden?
Hulp nodig?
Neem contact op.
Wanneer is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig?
Als niet duidelijk is wat haalbaar is voor jou, wordt er meestal een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Deze specialist gaat in gesprek met jou, je werkgever en de bedrijfsarts. Hij of zij onderzoekt:
- Of je (eventueel met aanpassingen) kunt terugkeren in je eigen werk.
- Of er andere functies of werkzaamheden binnen het bedrijf zijn die je wel kunt doen.
- Of er onvoldoende mogelijkheden zijn bij je werkgever, waardoor het nodig is om buiten het bedrijf op zoek te gaan naar passend werk. In dat geval start een zogenaamd 2e spoor traject.
Voordat de arbeidsdeskundige aan de slag kan, moet eerst duidelijk zijn wat jij wel en niet aankan. Dat wordt vastgelegd in een inzetbaarheidsprofiel.
Wat is een inzetbaarheidsprofiel?
Een inzetbaarheidsprofiel is een document dat wordt opgesteld door de bedrijfsarts. Hierin staat precies welke beperkingen je hebt in je werk. De bedrijfsarts gebruikt hiervoor (indien aanwezig) de medische informatie die hij heeft ontvangen van bijvoorbeeld je behandelaar of specialist.
Met dit inzetbaarheidsprofiel kan de arbeidsdeskundige onderzoeken welke mogelijkheden er voor jou zijn binnen je eigen organisatie. Pas als blijkt dat deze mogelijkheden er niet of onvoldoende zijn, wordt geadviseerd om een 2e spoor traject te starten.
Wat is een 2e spoor traject?
Als blijkt dat er binnen je huidige werkgever geen passend werk meer is, dan ben je verplicht om samen met je werkgever op zoek te gaan naar werk buiten het bedrijf. Dat noemen we een 2e spoor traject. Tijdens dit traject word je meestal begeleid door een specialist (een 2e spoor begeleider) die jou helpt bij het zoeken naar ander passend werk bij een nieuwe werkgever.
Maatwerk is altijd belangrijk
Verzuim en re-integratie is maatwerk waarbij niet elke situatie hetzelfde is. Soms zijn bepaalde stappen zoals een arbeidsdeskundig onderzoek, inzetbaarheidsprofiel of 2e spoor traject niet direct nodig. Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en het advies van de bedrijfsarts.
Heb je vragen of twijfel je wat in jouw situatie nodig is? Neem gerust contact op met één van onze casemanagers. Wij denken graag met je mee en helpen je verder.

Liever direct contact?
Leah staat voor je klaar om je alles uit te leggen over wat er op je af komt bij het nadere van 1 jaar ziekte.